In de kop is 'bedoel' bewust verkeerd gespeld, omdat "mensen toch wel begrijpen wat er bedoelt wordt, ook al staat het er niet of zeg ik het niet helemaal". Dit is het uitgangspunt van veel mensen, dat de ander toch wel begrijpt wat jij bedoelt te zeggen. Daarmee leg je uitleg van jouw boodschap in de handen van de ander. En als degene niet begrijpt wat wat jij bedoelt, ligt dat natuurlijk aan de ander! Dat is hetzelfde als ik tegen een geparkeerde auto bots en dan zeg dat dat aan de geparkeerde auto ligt.
Je ziet dit regelmatig om je heen gebeuren en dat komt omdat je altijd wel 'iets' zegt. Je communiceert altijd óók als je helemaal niks zegt! Oftewel je niet niet kan communiceren.
En zo ontstaat miscommunicatie
Ook reageren mensen voornamelijk op "hoe" je de dingen vertelt, dan op "wat" je zegt. De boodschap gaat door de filters van een ander en wordt daardoor verschillend geïnterpreteerd en uitgelegd (normen, waarden, ervaringen, overtuigingen, drijfveren, enz). En veel mensen gaan van zichzelf uit. Dat hoe zij het beleven, dat de ander dat ook op diezelfde manier doet, denkt, kijkt, interpreteert, begrijpt, en voelt. Daar zit het hem nu. Wij kijken, denken en voelen allemaal anders; jouw referentiekader is niet dezelfde als de referentiekader van een ander. Maar onbewust gaan we hier wel vanuit, als je begrijpt wat ik bedoel. Het is makkelijk te voorkomen:
- Maak onderscheid tussen wat er gebeurt en wat het met jou doet.
- Stem je boodschap af op je publiek.
- Check of je boodschap begrepen is.
- Hoe
- 60% houding en uitstraling (non verbaal)
- 30% hoe je iets zegt (intonatie)
- Wat
- 10% inhoudelijk, wat je daadwerkelijk inhoudelijk vertelt (verbaal)